Foto: iStock. Bendegeweld in Ledeberg: Vlaams Belang maant De Clercq aan tot kordate aanpak en preventiebeleid
Foto: iStock.

Bendegeweld Ledeberg: Vlaams Belang maant De Clercq aan tot kordate aanpak en preventiebeleid

Het Vlaams Belang uit ernstige zorgen omtrent de escalerende situatie in de Gentse deelgemeente Ledeberg. Bendes terroriseren er de bewoners en bevechten elkaar met baseballknuppels. “Het Gentse stadsbestuur mag niet langer laks beleid voeren en dito reageren op dit soort zaken, maar moet kordaat optreden met een harde aanpak met camera’s, patrouilles, en controles op willekeurige tijdstippen. De partij wil tegelijk dat werk wordt gemaakt van preventie en pro-actieve signalisatie.

De veiligheidssituatie in Ledeberg is compleet aan het ontsporen, zo blijkt uit verslaggeving van De Gentenaar. De buurtbewoners zijn er bang en durven enkel anoniem te getuigen, uit schrik voor represailles. De buurt rond het Centrumplein wordt geteisterd door meerdere bendes van jongemannen, “soms wel vijftig man sterk”. Ze zijn gewapend met messen en knuppels en als ze niet elkaar te lijf gaan, vernielen ze de buurt. Overal liggen lege flessen drank en drugsverpakkingen. Het Vlaams Belang hekelt “dat het zo ver het is kunnen komen”.

Deckmyn (Vlaams Belang): “Op korte termijn hard optreden in Ledeberg, maar op lange termijn moeten we een preventie- en alarmsysteem hebben”

“De situatie in Ledeberg heeft veel te lang kunnen aanslepen en escaleren”, reageert Gents Vlaams Belang-voorzitter Johan Deckmyn, die ook fractieleider in de gemeenteraad is. “Op korte termijn moeten we nu de politie-aanwezigheid opdrijven. Dat betekent camera’s – zowel vaste als mobiele, meer politiepatrouilles en willekeurige controlesNet zoals in de Brugse Poort, maar op duurzame leest, niet als korte ‘test case’. Het betekent echter ook dat de stad Gent – ondanks al hun dure woorden over samenleven en diversiteit – een kanker heeft laten woekeren en de tekens aan de wand niet heeft gelezen of niet heeft willen lezen.”

Op lange termijn wil de partij dan ook dat het stadsbestuur werk maakt van een meer omvattend pro-actief signalisatie- en preventiesysteem. “Dit kan onder andere door de scholen in te schakelen”, vervolgt Deckmyn. “Zeker de stadsscholen waar Gent direct bevoegd is. Spijbelen is bijvoorbeeld een van de eerste signalen van jeugddelinquentie. Daar moeten we snel en hard op inspelen, ook door de ouders er onmiddellijk bij te betrekken. Ten tweede moeten buurtwerkers ook meer signalerend werken. Zij moeten de vingers aan de pols houden en bij eerste tekenen van bendevorming moeten opnieuw de ouders van de betrokkenen er worden bijgehaald. Ongemotiveerde ouders kunnen – waar van toepassing – dan weer worden aangespoord door de OCMW-diensten.”

Gemeenteraadslid Adeline Blancqaert (Vlaams Belang) zal hieromtrent op de eerstvolgende gemeenteraad interpelleren. Dit teneinde bovenstaande voorstellen te realiseren en burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) te ondervragen met betrekking tot zijn vooruitgang rond deze adviezen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...