Bij Vlaams Belang is Tanguy de nieuwe Francis

Tanguy Veys verlaat provincieraad

Francis Van den Eynde staat niet meer op de lijst van Vlaams Belang bij de verkiezingen van 13 juni. De derde plaats op de lijst die Van den Eynde drie jaar geleden kreeg, is dit keer voor Tanguy Veys.

Nu het vroegere boegbeeld van het Vlaams Belang in Gent na bijna 19 jaar afscheid neemt van de nationale politiek, werd met grote belangstelling uitgekeken naar wie de partij naar voren zou schuiven als opvolger voor Francis Van den Eynde. Uiteindelijk blijkt dat Tanguy Veys aan het langste eind heeft getrokken. Dat uitgerekend hij in Van den Eyndes voetsporen treedt, is ironisch: Veys en Van den Eynde zijn binnen de partij niet bepaald de beste maatjes – zo is het volgens insiders Van den Eynde zelf die Veys de voorbije bestuursperiodes de weg versperde naar de Gentse gemeenteraad en hem verbande naar het provinciale niveau.

‘Ik ga ervan uit dat ik van op die derde plaats zeker verkozen zal raken’, zegt Tanguy Veys. ‘Het is in ieder geval de bedoeling dat ik vooral in Gent intensief campagne ga voeren. Ik ben hier al jarenlang hard aan het werk, ik geloof niet dat ik een paar stemmen moet proberen te gaan ronselen in Aalst of elders in de provincie.’

De voorbije jaren was Tanguy Veys fractievoorzitter van het Vlaams Belang in de provincieraad. ‘Hoewel dat een veel minder opwindend politiek niveau is, was ik daar op zich ook wel gelukkig’, zegt Veys. ‘Het mandaat van provincieraadslid is echter niet combineerbaar met een zitje in de kamer. Of dat betekent dat ik in 2012 naar de Gentse gemeenteraad wil overstappen? Ik zal in ieder geval beschikbaar zijn om op dat moment Johan Deckmyn, die dan onze absolute kopman wordt, te ondersteunen.’

Deckmyn, die al Vlaams parlementslid is, zal bij de komende verkiezingen overigens een (niet-verkiesbare) plek krijgen op de senaatslijst van Vlaams Belang. (TOD)
Het Nieuwsblad

———————

Tanguy Veys verlaat provincieraad

Verrassing op de lijst van het Vlaams Belang. Op plaats 3 staat Tanguy Veys, sinds jaar en dag provincieraadslid. De kans dat Veys verkozen wordt is dus heel reëel. En gezien provincieraad en Kamer per definitie niet gecumuleerd mogen worden, betekent dat dat Veys verdwijnt uit de provincieraad. “We gaan ervan uit dat we ons aantal zetels, 4, behouden”, zegt kopman Johan Deckmyn. Veys was in de provincieraad veruit het meest actieve lid en vuurde honderden vragen per jaar af. Hij wordt dus de opvolger van Francis Van Den Eynde die stopt. Deckmyn zelf krijgt een plaatsje op de senaatslijst, de Gentse gemeenteraadsleden Gabi De Boever en Ortwin Depoortere staan respectievelijk op 17 bij de effectieven en drie bij de opvolgers. (VDS)
Het Laatste Nieuws

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...