Boete voor zwerfvuil moet Graslei net houden

Om ervoor te zorgen dat de Gras- en Korenlei de komende maanden niet veranderen in een groot sluikstort, treedt er begin april een speciaal ‘plan-Graslei’ in werking. Dat kondigde schepen Tom Balthazar gisteravond aan tijdens de gemeenteraad.

Toen vorige week de lentezon een eerste keer doorbrak, veranderden Gras- en Korenlei in één dag van aanblik. Op de ochtend na 17 maart leek het alsof de Gentse Feesten al bezig waren: de wijde omgeving lag bezaaid met lege flessen, blikjes en andere rommel. Bezorgde Gentenaars richtten sindsdien een Facebook-groep op over het probleem, De Graslei is te schoon voor al dat afval, die al meer dan 500 leden telt. In de gemeenteraad vroeg Kristina Colen (Vlaams Belang) gisteravond wat de stad wil doen aan het probleem.

‘Sinds het probleem van vorige week hebben we er al voor gezorgd dat er op Gras- en Korenlei acht grote afvalcontainers zijn bij geplaatst’, antwoordde schepen van Leefmilieu Tom Balthazar (SP.A). Maar de schepen beseft dat dat alleen niet voldoende zal zijn om het historische hart van de stad de komende maanden proper te houden.

‘Daarom heb ik deze week een speciaal overleg bijeengeroepen. Daarop hebben we onder meer afgesproken dat de stadswachten vanaf 5 april geregeld op Gras- en Korenlei de mensen zullen aanmanen om hun afval niet te laten liggen. Daarnaast zullen ook de gemeenschapswachten er vaak passeren.’ Die laatsten kunnen ook boetes uitschrijven van 60 euro.

‘De politie zal van april tot einde september op weekdagen tot 2 uur ‘s nachts een oogje in het zeil houden en in het weekend tot 4 uur. Ook zij zullen desnoods boetes uitschrijven. En de studenten-preventiecoach moet iets bedenken om de studenten te leren dat ze hun afval moeten opruimen.’

Vanaf april zal er bovendien tussen 6 en 21 uur altijd een veegploeg actief zijn in het centrum, en is het de bedoeling om de vuilbakjes langs de straat tot drie keer toe leeg te maken als dat nodig zou zijn. (TOD)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...