Geen ‘Coddenstaks’: “De energiefactuur moet kleiner worden, niet groter”
Foto: iStock.

Geen ‘Coddenstaks’: “De energiefactuur moet kleiner worden, niet groter”

Het Vlaams Belang in Gent is niet te spreken over de nieuwe belastingsplannen van de meerderheid van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Schepen van Financiën Rudy Coddens (Vooruit) zal immers een nieuwe lokale belasting invoeren. Dit op hoogspannings- en telecommasten, maar de kost hierval zal doorgerekend worden in de energiefactuur, in strijd met de omzendbrief-Somers. Het gaat om bijna 1 miljoen euro extra lasten per jaar. “En dit terwijl de energiefactuur al zo onmenselijk hoog is, en dan nog vooral omdat er zoveel belastingen op energie geheven worden. Op federaal niveau perst paars-groen dus al alles uit de mensen, en paars-groen in Gent doet er hiermee nog een schepje bovenop! De mensen en onze partij gaan deze Coddenstaks niet slikken!”

Vanaf 2023 wil de stad Gent 900.000 euro extra aan belastingen innen via de energiefactuur. Dit geld is nodig om het Gentse excessieve uitgavebeleid te doen kloppen – Stad Gent heeft immers bijna 1 miljard schulden. Opmerkelijk echter: de nieuwe taks is in strijd met de omzendbrief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) – nochtans een partijgenoot van De Clercq. Somers vroeg immers aan steden en gemeenten om dergelijke belastingen te laten uitdoven.

“Coddenstaks is pesttaks: bespaar op subsidies en politiek zelf én niet op onze mensen!”

Bevoegd schepen Rudy Coddens (Vooruit) liet echter weten deze omzendbrief links te zullen laten liggen. “We moeten zelf belastingen kunnen heffen zonder inmenging van hogere overheden”, zo klonk het op Radio 1 bij monde van Coddens. Sterker nog, Coddens en de stad Gent noemen de omzendbrief incorrect. “We zijn van plan om verdere stappen te zetten om deze belasting in te voeren”, aldus Coddens. “Het is ook een standpunt binnen het college om geen rekening te houden met die omzendbrief.”

“Het is absurd dat kabinet-De Clercq de omzendbrieven van een bevoegd minister én partijgenoot in de vuilbak gooit”, reageert factieleider in de gemeenteraad Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Maar het is bovenal kil en harteloos. Sommige mensen hebben op enkele maanden tijd een verdrievoudiging gekregen van hun voorschotfactuur! En nu wil het stadsbestuur met deze Coddenstaks de Gentenaars nog wat extra pesten en hun factuur nog meer doen stijgen. Wij zijn van mening dat er op de politiek zelf kan bespaard worden – bijvoorbeeld door te snoeien in de vele bestuurszitjes van de intercommunales. Ook gaan er miljoenen en miljoenen naar allerlei subsidies voor nutteloze of linkse projecten. Bespaar hierop én niet op onze mensen!”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...