Gent duurste parkeerstad

Een parkeerboete is al niet goedkoop, maar vooral de extra kost bij een aanmaning loopt heel hoog op. Geen enkele andere stad vraagt meer administratiekosten voor niet-betaalde parkeerboetes dan Gent.

Een aangetekend schrijven van het parkeerbedrijf kost de Gentenaar 25 euro. Dat leverde in 2014 ruim één miljoen euro op. De Gentse boetes van dertig euro voor niet-betalend parkeren, zijn al niet van de minste. Maar wie zijn betaling niet uitvoert of vergeet, krijgt nadien pas echt een forse rekening voor- geschoteld.

Het reglement van de stad laat immers toe om een extra kost van 25 euro op te leggen. Dat brengt de kost van zo'n parkeerticket op 55 euro. Een fors bedrag. Voor de stad Gent is dat een enorme goudmijn. De meest recente cijfers zijn van 2014.

Toen schreven de parkeerwachters van G4S maar liefst 221.394 retributies uit. Daarvan kregen er 41.169 een tweede aangetekende aanmaning. Doe dat maal 25 euro en dat levert het parkeerbedrijf ruim 1 miljoen euro op. In 18.179 gevallen werd ook de deurwaarder gestuurd. Zowat alle cijfers stegen in 2014 ten opzichte van 2013. Zowel het aantal boetes (+ 45.000) als het aantal tweede aanmaningen (+ 12.200) en het aantal ingeschakelde deurwaarders (+7.900). Blijft de vraag hoe een brief versturen 25 euro kan kosten, zeker aangezien dat gebeurt in grote hoeveelheden en met een geautomatiseerd systeem. “Dat cijfer werd berekend op basis van werkings-, loon-, port- en andere kosten waar de stad mee geconfronteerd wordt”, klinkt het op het kabinet van schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (groen). “Het is een bedrag dat door de gemeenteraad vastgelegd is en geldt voor alle aangetekende aanmaningen.” Gent blijkt de absolute administratiekost-kampioen van het land te zijn. Het was een van de eerste steden om zo'n kost aan te rekenen.

Sinds 1 januari 2014 bedraagt dat bedrag al 25 euro. Nadien zijn heel wat steden dat voorbeeld gevolgd, maar met lagere bedragen. Geen enkele andere stad durft het echter aan om 25 euro te vragen. Brugge vraagt bijvoorbeeld 10 euro. In Brussel hangt het af van gemeente tot gemeente. In Anderlecht vraagt men twee euro voor een aanmaning, in veel andere Brusselse randgemeenten zelfs helemaal niets. De enigen die in de buurt komen zijn Leuven en Oostende waar twintig euro wordt aangerekend. Bij de stad Gent kunnen zowel het kabinet van schepen Watteeuw als schepen Christophe Peeters (open VLD) voorlopig niet verklaren hoe het komt dat Gent helemaal bovenaan de rangschikking staat.

Bron : nieuws.be

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...