Gent maakt driekwart miljoen vrij voor extra subsidies: “En dat terwijl men bespaart op ouderen”
Foto: iStock.

Gent maakt driekwart miljoen vrij voor extra subsidies: “En dat terwijl men bespaart op ouderen”

Het stadsbestuur van Gent zal vanaf dit jaar 750.000 euro extra subsidies uitdelen aan 24 verschillende organisaties. Ook wordt er vanaf volgend jaar, elk jaar, 100.000 EUR vrijgemaakt voor toelages. Het gaat daarbij onder meer over ‘Burgerplicht’, een liefdadigheidsgroep die zich specifiek focust op de Turkse gemeenschap. Zeker na de affaire rond Sihame El Kaouakibi zou men toch wat terughoudender moeten zijn om met subsidies strooien, zeker als de vzw’s in kwestie een multicultureel verhaaltje verkopen. Maar het paars-groene Gent doet net het omgekeerde. En dat terwijl recent nog gesneden werd in het budget voor de eigen OCMW-rusthuizen. Dat is toch niet uit te leggen? Wil dit bestuur dan alles uitbesteden aan particularistische groepjes of gaat het voor een eigen sociaal beleid voor álle Gentenaars?”

De stad Gent zal dit jaar maar liefst 750.000 uitdelen aan 24 middenveldorganisaties. Ook zal er vanaf 2022 elk jaar 100.000 EUR uitgedeeld worden aan ‘nieuwe sociale initiatieven’. Bij de gegadigden vinden we ‘Burgerplicht’, een groep die zich louter met de Turkse gemeenschap bezighoudt, maar ook ‘Gent Solidair’, dat gratis maaltijden bereidt.

Persyn over nieuwe subsidies: “Niets mis met gratis maaltijden voor de zwakkeren, maar waarom dan snijden in warme maaltijden voor onze ouderen?”

“Er is niets mis met maaltijdbedeling voor de zwakkeren in onze samenleving, integendeel”, zo reageert Gents raadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang). “Maar we gaan toch niet met de ene hand besparen op warme maaltijden in onze OCMW-rusthuizen en met de andere hand geld rondstrooien voor organisaties die op het eerste zicht dezelfde doelen hebben, maar waar men minder controle over heeft. Dat lijkt verdacht veel op invloed en stemmen kopen. Dat is toch niet uit te leggen? Wil dit bestuur dan alles uitbesteden aan particularistische groepjes of gaat het voor een eigen sociaal beleid voor álle Gentenaars?”

Het Vlaams Belang roept het Gentse bestuur dan ook op, in nasleep van de Sihame El Kaouakibi-affaire, om terughoudender, zuiniger en strenger te zijn in het toekennen van subsidies. “Subsidies uitdelen aan externe organisaties mag geen primaire taak zijn van een lokale overheid, en al zeker niet als dat letterlijk ten koste gaat van de echte kerntaken”, klinkt het bij Persyn, die daarbij verwijst naar een recente beslissing uit 2019 om 1,37 miljoen te besparen op OCMW-rusthuizen, onder andere op warme maaltijden. “Het publiek beleid en de publieke middelen moeten eerst ingezet worden voor onze mensen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...