Gentse gemeenteraad keurt GAS 3 voor winkeldiefstallen en slagen goed


Gewone winkeldiefstallen en slagen en verwondingen met beperkte schade worden in Gent nog vóór de zomervakantie met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) afgehandeld. De Gentse gemeenteraad keurde dinsdagavond de zogenaamde GAS 3-regeling goed, met een aangepaste politieverordening op de openbare orde en rust.

Winkeldiefstallen en eenvoudige slagen en verwondingen bleven tot nog toe vaak onbestraft, omdat het parket de zaken door de werkdruk dikwijls seponeert.

Voor Gent alleen zou het gemiddeld jaarlijks om ruim achthonderd zaken gaan. Gent sloot daarvoor een akkoord met de procureur des konings, Johan Sabbe, die het systeem overigens in het hele gerechtelijke arrondissement ziet zitten.

Het is wel nog steeds het parket dat beslist of een zaak voor de strafrechter komt of via de sanctionerende ambtenaar alternatief bestraft wordt. Dat kan met een boete tot 120 euro of een taakstraf.

Toch zijn er enkele beperkingen. Zo moeten daders minstens zestien jaar oud zijn en niet voor gelijkaardige feiten bekend zijn. Het materiële nadeel mag niet meer dan 125 euro bedragen en de feiten moeten ook vaststaan. Daders van intrafamiliaal geweld of slagen aan buschauffeurs, politieagenten, leraars, artsen en verpleegkundigen worden nog steeds naar de strafrechter verwezen.

Op een onthouding van de Vlaams Belang-fractie na stemden alle gemeenteraadsleden dinsdagavond voor het reglement. SIJ/
(Belga)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...