“Gratis parking elektrische wagens paars-groene cadeau voor elite”

Niet alleen in Gent, maar ook in een aantal andere Vlaamse steden, blijken bestuurders van elektrische wagens gratis te kunnen parkeren op plaatsen waar laadpalen voorzien zijn. Meer nog, bestuurders hoeven hun elektrische wagen er zelf niet eens op te laden. Het Vlaams Belang spreekt van “eliteparkeren” en wil dat elke bestuurder het correcte parkeertarief betaalt. “Bovendien verhindert het dat mensen hun wagen er effectief kunnen opladen”, reageert Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

De oorzaak van het bizarre systeem blijkt een lacune in de federale wetgeving te zijn. Als de lokale overheid zones vrijhoudt voor bijvoorbeeld mindervaliden, bewoners of elektrische wagens, mag ze er geen geld voor aanrekenen. Gemeenteraadslid Christiaan Van Bignoot (Open Vld) stelde daarom op de Gentse gemeenteraad voor om stickers op laadpalen te kleven zodat bestuurders van elektrische wagens weten dat ze er gratis kunnen parkeren. Je hoeft er zelfs je wagen niet op te laden.

“Dit is hallucinant”, stelt Deckmyn. “Wie zich vandaag een dure elektrische wagen kan aanschaffen heeft helemaal geen nood aan een gratis parkeerplek erbovenop. Er zou beter werk gemaakt worden van meer en goedkopere parkingplaatsen voor iedereen.”

“Het resultaat is dat je enkel de mensen die vandaag een dure elektrische wagen kunnen kopen of een elektrische bedrijfswagen hebben een gratis parkeerplek biedt”

Volgens Deckmyn levert het systeem enkel gegoede inwoners voordeel op. Het systeem zal volgens hem binnen enkele jaren sowieso op de schop moeten. “Het resultaat is dat je enkel de mensen die vandaag een dure elektrische wagen kunnen kopen of een elektrische bedrijfswagen hebben een gratis parkeerplek biedt”, stelt hij, “want wanneer elektrische wagens in prijs zullen dalen en er steeds meer laadpunten bijkomen zal het gratis parkeren verdwijnen.”

“Bovendien is het zo dat wanneer je elektrische wagen zelfs niet aan het opladen is, je er gratis mag parkeren”, zegt de Gentse fractieleider. “Daardoor worden die plaatsen voor mensen die daadwerkelijk hun wagen willen opladen bezet gehouden door mensen die er gewoon een dagje parkeren.” Volgens Deckmyn is het dan ook duidelijk dat het stadsbestuur dringend een oplossing moet vinden. “Deze problematiek zal in de toekomst enkel groter worden”, besluit hij, “er moet zo snel mogelijk een eind gemaakt worden aan deze onrechtvaardige situatie: maak werk van betaalbaar parkeren – voor iedereen!”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...