Johan Deckmyn vraagt extra overdekte wielerpiste

Gent is – na het wegvallen van Antwerpen – de koningin van het baanwielrennen in Vlaanderen; Met Iljo Keisse heeft de stad dan ook een troef om mee uit te pakken.
De Zesdaagse van Gent is dan ook een manifestatie waar tot ver buiten de stad jaarlijks naar uitgekeken wordt.

En dat zorgt er uiteraard ook voor dat heel wat liefhebbers graag kennis maken met deze toch aparte vorm van wielrennen.

En daar wringt het schoentje: een deel van de Vlaamse infrastructuur is verouderd en er is maar één overdekte piste beschikbaar, met name die van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent. Die is dan ook chronisch overbelast.

Voor Johan Deckmyn een gelegenheid om minister Muyters eens te vragen of er plannen gemaakt worden om deze aloude volkssport eindelijk afdoende infrastructuur te geven.  Minister Muyters bevestigt alvast dat de nood er zeker is maar ziet momenteel geen mogelijkheid.

Johan Deckmyn zal dit dossier blijven opvolgen als lid van de commissie Sport in het Vlaams Parlement. 

Zie de bijlage voor vraag en antwoord.

In de media verscheen hieromtrent het volgende:

Geen tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen

Er komt op korte termijn geen tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen. Dat antwoordt Vlaams minister van sport Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn (VB). Het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent moet uit veiligheidsoverwegingen het aantal renners dat samen op de piste mag rijden, beperken tot honderd.

“De financiële situatie van de verschillende overheden en van potentiële private investeerders is evenwel van die aard dat op korte termijn de bouw van een tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen, hoe wenselijk ook, weinig realistisch is”, antwoordt de minister. Hij benadrukt dat dergelijke grote projecten slechts haalbaar zijn mits samenwerking tussen diverse actoren. Er waren een aantal verkennende gesprekken voor de oprichting van een tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen, bijvoorbeeld in de Antwerpse Kempen of in de provincie Limburg, maar op korte tijd is er dus geen financiële ruimte.

In totaal maken wekelijks ruim 1200 wielrenners of wielertoeristen tijdens de avonduren en in het weekend gebruik van de Gentse overdekte piste. Overdag wordt die gebruikt door leerlingen van de topsportschool en competitierenners. “Mede afhankelijk van de weersomstandigheden zijn sommige dagen/uren zeer druk bezet en werd uit veiligheidsoverwegingen het maximaal aantal renners beperkt tot honderd”.

In Vlaanderen bestaan er momenteel acht wielerpistes, waarvan zeven open pistes. “De piste van Beveren heeft een erg beperkte hellingsgraad en kan veeleer worden beschouwd als een oefenpiste. Dit terwijl er duizenden wielrenners en nog veel meer wielertoeristen zijn”, aldus Johan Deckmyn. DSB
Belga
De Morgen
Sport.be
Het Laatste Nieuws

———-

Geen geld voor extra overdekte wielerbaan in Vlaanderen

Limburg krijgt in de nabije toekomst geen overdekte wielerbaan. Dat zegt Vlaams minister van sport Philippe Muyters (N-VA). Het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent moet uit veiligheidsoverwegingen het aantal renners dat samen op de piste mag rijden, beperken tot honderd. Maar Muyters ziet op korte termijn geen tweede baan in Vlaanderen.

Vlaanderen telt momenteel acht wielerpistes, waarvan zeven open pistes. De baan in Gent wordt wekelijks gebruikt door zo’n 1.200 wielrenners of wielertoeristen. Overdag wordt ze ter beschikking gesteld van leerlingen van de topsportschool en competitierenners.

“Mede afhankelijk van de weersomstandigheden zijn sommige dagen/uren zeer druk bezet en werd uit veiligheidsoverwegingen het maximaal aantal renners beperkt tot honderd”, klinkt het.

“De financiële situatie van de verschillende overheden en van potentiële private investeerders is evenwel van die aard dat op korte termijn de bouw van een tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen, hoe wenselijk ook, weinig realistisch is”, antwoordde minister Muyters echter op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

Er waren in het verleden reeds een aantal verkennende gesprekken voor de oprichting van een tweede overdekte wielerbaan in bijvoorbeeld Limburg of in de Antwerpse Kempen, maar voorlopig is er dus geen geld voor zo’n projecten.
Het Belang van Limburg, 19.01.2011

——————–

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...