Kamerlid Tanguy Veys wil 500 euro van man die hem in gezicht sloeg

Provincieraadslid Tanguy Veys burgerlijke partij na slagen
Parlementslid krijgt klappen op de trein


Een man die in de trein aan Tanguy Veys enkele rake klappen uitdeelde, moet volgens dat Vlaams Belang-kamerlid zwaar worden gestraft.

Voor de rechtbank in Dendermonde moest Sahat B. (30) uit Wichelen zich gisteren verantwoorden voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan het Gentse Vlaams Belang-kamerlid Tanguy Veys. De feiten speelden zich af op 26 november vorig jaar in de trein van Gent naar Sint-Niklaas. Veys wou in een wagon plaatsnemen naast Sahat B. Toen hij zijn rugzak naast de man plaatste en diens benen raakte, werd deze woedend.

‘Hij is beginnen roepen in het Engels. Dan schopte hij op mijn rugzak waarin mijn computer stak’, zegt het kamerlid. ‘Daarna kreeg ik verschillende slagen in het gezicht. Ik weerde mij af, maar hij bleef slaan. Dankzij de tussenkomst van een andere man die ook enkele klappen kreeg, stopte het geweld.’ Tanguy Veys telefoneerde vanuit een andere wagon naar de politie en in het station van Lokeren werd Sahat B. van de trein gehaald.

Op het proces gisteren voor de rechtbank van Dendermonde daagde de verdachte niet op en liet verstek gaan. Piet Noë, de advocaat van Tanguy Veys, tot de rechter: ‘De dader is intussen naar Frankrijk verhuisd en wil zich hiervoor blijkbaar niet verantwoorden. Het zijn mensen zonder fatsoen. In hun cultuur worden daarvoor veel zwaardere straffen uitgesproken dan hier, maar dat laat ik aan de openbare aanklager over.’

Het openbaar ministerie ging daar niet op in en merkte op dat de betichte inderdaad verstek liet gaan en vroeg aan de rechter de toepassing van de strafwet.
Op 1 december volgt het vonnis.

Uit moreel oogpunt vroeg Tanguy Veys een schadevergoeding van 500 euro en de terugbetaling van de dokterskosten. Onder meer voor het hechten van zijn lip.
(DBS)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

——————————-

Provincieraadslid Tanguy Veys burgerlijke partij na slagen

Provincieraadslid Tanguy Veys (Vlaams Belang) verscheen gisteren voor de rechtbank van Dendermonde als burgerlijke partij. Vorig jaar kreeg Veys slagen tijdens een treinrit naar Lokeren. Hij hield er hoofdpijn en kneuzingen aan over. De dader daagde gisteren niet op.

Op 26 november 2009 nam Tanquy Veys de trein en hij wilde aan een tafeltje gaan zitten. Maar dat liep mis. “Om te kunnen gaan zitten op een vrije stoel, moest ik over de benen stappen van een andere passagier, een man die languit met beide benen gestrekt zat”, vertelt Veys. “Ik vroeg hem plaats te maken, maar dat schoot blijkbaar in het verkeerde keelgat. Daarop gaf de man een schop tegen mijn rugzak, die hij in de middengang had gezet. Toen ik wilde opstaan om de zak terug te nemen, kreeg ik plots vuistslagen in het gezicht.”

Kneuzingen

Veys liep kneuzingen op aan de kaak, de lip en het achterhoofd. “Door tussenkomst van een andere passagier werd erger voorkomen. Daarna heb ik me verplaatst naar een andere wagon”, aldus het provincieraadslid. “Daar belde ik de politie.”

In het station van Lokeren werd de dader, Sahat B. (30) uit Wichelen, door de politie opgepakt. Ondertussen zou de man verhuisd zijn naar Frankrijk.

Hij daagde gisteren niet op tijdens de zitting om zich te verantwoorden. De openbaar aanklager vroeg de rechter om de man bij verstek te veroordelen.

“We vragen om dit niet te banaliseren”, zei Veys’ advocaat Piet Noë.

“Dergelijk gedrag kan niet door de beugel. Agressieve treinreizigers moeten gestraft worden.”

De rechter velt vonnis op 1 december.(DND)
Het Laatste Nieuws / Waasland

——————–

Rechtbank: Parlementslid krijgt klappen op de trein

Federaal parlementslid Tanguy Veys (Vlaams Belang) kreeg in november 2009 klappen op de trein richting Antwerpen. Woensdag eiste de man voor de rechtbank een morele schadevergoeding van de dader.

“Ik nam in de trein plaats recht tegenover een man van Afrikaanse origine, die languit met zijn benen onder mijn zetel zat”, doet Veys het verhaal.

“Plots schopte hij mijn rugzak weg. Toen ik die opnieuw bij mij wou nemen, stond hij op en verkocht hij mij twee vuistslagen in het gezicht.”

Een andere man kwam tussenbeide en de parlementariër ging naar een ander compartiment. Van daaruit belde hij de politie, die de dader in Lokeren van de trein plukte. Sahat B. (30) uit Wichelen moest zich gisteren voor de agressie verantwoorden bij de strafrechter in Dendermonde, maar kwam niet opdagen. “Ondertussen is hij naar Frankrijk verhuisd”, wist de advocaat van Veys te vertellen. “Het is frappant dat het net deze mensen zijn die agressief uit de hoek komen en dat terwijl er in hun landen van herkomst veel strengere wetten gelden.”

De rechtbank van eerste aanleg velt op 1 december het vonnis in de zaak. (BeFo)
Gazet van Antwerpen / Waasland

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...