Manipulatie beelden hoofddoekendebat moet worden rechtgezet

Maandag vond in de Gentse gemeenteraad een debat plaats naar aanleiding van een voorstel van het Vlaams Belang om alle religieuze kentekens te verbieden bij leden van het stadsbestuur. Een Open Vld-raadslid stemde niet mee over het voorstel wegens gewetensproblemen, maar vroeg later alsnog het woord over het voorstel van het Vlaams Belang. Hij werd het woord geweigerd en de beelden van het bijzondere eindspel werden daags nadien verwijderd. “Dit is manipulatie van de archieven van de gemeenteraad en een aantasting van de democratische transparantie van de stad”, stelt fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Wij eisen dat de integrale uitzending van de gemeenteraadszitting weer online wordt geplaatst en dat er een onderzoek wordt gevoerd naar deze ongeoorloofde inmenging vanwege het stadsbestuur jegens de gemeenteraad”. 

De Gentse gemeenteraad van maandagavond blijft nazinderen. Het Vlaams Belang lanceerde een voorstel om het dragen van religieuze kentekens bij leden van het stadsbestuur te verbieden. Dat was echter niet naar de zin van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Desalniettemin leefden er bij een lid van de liberale fractie twijfels over het standpunt van zijn burgemeester en koos hij ervoor niet mee te stemmen met de meerderheid. Toen De Vuyst aan het einde van de zitting alsnog het woord vroeg om te stemmen over het voorstel van het Vlaams Belang en zijn “werkelijke mening” wou verklaren, werd zijn micro uitgeschakeld en hem de mond gesnoerd. “Het is in deze context natuurlijk bijzonder hypocriet dat burgemeester De Clercq durft spreken over ons voorstel als een aanval op de democratie”, stelt Deckmyn.

“Wij eisen dat het integrale debat weer online verschijnt en dat er een onderzoek wordt gevoerd naar deze manipulatie van het publiek archief.”

Meer ophef ontstond dinsdag toen bleek dat de beelden van de gemeenteraad en het intraliberale dispuut werden gecensureerd. “Burgers konden de onenigheid binnen de meerderheid en het brute optreden van gemeenteraadsvoorzitter Christophe Peeters (Open Vld) rechtstreeks volgen via de livestream”, licht Deckmyn toe. “Maar wie daags nadien de gemeenteraad wou bekijken, kon echter slechts een gemanipuleerde versie terugvinden.”

Wanneer de beelden juist bewerkt werden en wie er de opdracht toe gaf is niet duidelijk, al is te vermoeden dat de opdracht vanuit het schepencollege kwam. In ieder geval is deze gang van zaken niet aanvaardbaar voor het Vlaams Belang, zo klinkt het. Deckmyn concludeert stellig dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. “Wij eisen dat het integrale debat weer online verschijnt en dat er een onderzoek wordt gevoerd naar deze manipulatie van het publiek archief en onze Gentse democratie”.

Deckmyn kondigde eveneens aan zo snel mogelijk hier in de gemeenteraad een initiatief omtrent te zullen nemen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...