Meerderheidspartijen verwijzen gedenkteken Gentse coronaslachtoffers naar prullenmand
Foto: iStock. Meerderheidspartijen verwijzen gedenkteken Gentse coronaslachtoffers naar prullenmand

Meerderheidspartijen verwijzen gedenkteken Gentse coronaslachtoffers naar prullenmand

Maandag werd in de Gentse gemeenteraad het voorstel van raadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang) – om een gedenkteken te plaatsen in het centrum van de stad ter ere van alle coronaslachtoffers – afgewezen. Elke partij stemde tegen behalve de N-VA en het Vlaams Belang. Volgens Persyn hebben de meerderheidspartijen en PVDA “zich laten leiden door politieke spelletjes zoals het cordon sanitaire in plaats van menselijkheid. Zeer teleurstellend, vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers.”

Maandag werd op de gemeenteraad in Gent het voorstel tot raadsbesluit door Persyn weggestemd. De stemming gebeurde nagenoeg exact meerderheid tegen minderheid, met uitzondering van oppositiepartij PVDA die eveneens tegen het voorstel stemde. Het Vlaams Belang zelf en de derde oppositiepartij N-VA stemden voor: goed voor 10 stemmen voor en 36 tegen. Dat is opmerkelijk, want het voorstel kon eind vorig jaar op flink wat bijval rekenen, onder meer op sociale media .

Gedenkteken afgewezen: “Politieke correctheid gaat blijkbaar boven menselijkheid”

“Met zo’n gedenkteken tonen we dat we de vele coronaslachtoffers nooit willen vergeten, iets dat allicht iedereen nauw aan het hart ligt”, reageert Persyn. “Maar door hiertegen te stemmen tonen de meerderheidspartijen en de PVDA dat ze liever politieke spelletjes zoals het cordon sanitaire spelen in plaats van te luisteren naar hun menselijkheid. Ik wil burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en co er graag op wijzen: Ook Vlaams Belangers staan in de zorg, worden ook ziek en gaan ook dood. Dit is zeer teleurstellend. Voor mij persoonlijk, maar vooral voor de nabestaanden van de vele Gentse slachtoffers. ”

Fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang) reageert eveneens ontgoocheld. “Ik ben ervan overtuigd dat als dit door een linkse partij voorgesteld was, het al gestemd was”, aldus Deckmyn. “Sterker nog, het stadsbestuur had er in dat geval allicht zelf mee uitgepakt. Maar omdat het voorstel het verkeerde ‘kleurtje’ had, is het naar de prullenmand gewezen. Is dit dan bruggen bouwen en werken met onze ploeg van 11 miljoen waarover de liberalen zoveel praten? De Gentenaar verdient beter.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...