“Niet meer afval maar hardere bestraffing is oplossing!”
Foto: Twitter Astrid De Bruycker.

“Niet meer afval maar hardere bestraffing is oplossing!”

Het Vlaams Belang eist een harder optreden tegen vervuilers in plaats van de ‘alternatieve’ aanpak van het paars-groene stadsbestuur. Schepen Astrid De Bruycker besliste namelijk om het immer groeiende strooiafvalprobleem ‘op te lossen’ door het simpelweg te laten liggen. Dit ‘om vervuilers te confronteren’. “Je confronteert overtreders niet met hun eigen afval, maar enkel met harde straffen; wie niet horen wil, moet voelen. Verhoog de pakkans en verdrievoudig boetes van 60 euro naar 180 euro. Zo schrikken we vervuilers af en kan de stadskas gecompenseerd worden voor het vele opkuiswerk dat onze groendiensten nu hebben.”

Het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) start met een ‘opvallend experiment’. In plaats van zwerfafval op te ruimen of overtreders harder aan te pakken, zal het nu berusten in de problematiek en het afval gewoon laten liggen. Dit zou een ontmoedigend effect moeten veroorzaken, klinkt het bij bevoegd schepen Astrid de Bruycker van Vooruit.

“Betrap overtreders op heterdaad en laat ze onmiddellijk verdrievoudigde boetes betalen”

“Als zwerfafval zelf ontmoedigend zou werken, dan zouden vervuilers het al niet laten rondslingeren in de eerste plaats”, reageert Gents partijvoorzitter Jonas Naeyaert (Vlaams Belang). “Hoe naïef en eerlijk gezegd clownesk moet dit stadsbestuur wel niet zijn, om te denken dat vervuilers zelf niet weten of zien hoe vuil ze onze parken en straten maken? Hun nalatigheid en vervuiling toont net aan dat ze er niet om malen.”

“Om vervuilers écht te confronteren, moet je ze het dus laten voelen”, vervolgt Naeyaert. “Dit kan in eerste instantie door de pakkans significant te verhogen. Als ganse weides in het Citadelpark, de Blaarmeersen of andere plekken volledig bezaaid zijn met strooiafval, betekent dat vooral dat er nauwelijks wordt opgetreden. Installeer dus cameratoezicht op risicoplekken en laat geregeld politie-eenheden een oogje in het zeil houden. Wie het park verlaat en afval achterlaat, moet op heterdaad betrapt en onmiddellijk beboet worden”.

Die boetes kunnen ook gerust hoger, vindt het Vlaams Belang. “In plaats van minimaal 60 euro, moeten we naar 180 euro gaan als minimum”, luidt het besluitend. “Zo compenseren we ook de hogere kosten van onze groendiensten die zich veel te veel moeten bezig houden met opkuiswerk van dit asociaal gedrag. En wie niet kan betalen, mag een dagje of twee hun eigen vuiligheid in onze parken komen ruimen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...