Overvallen en aanrandingen: “Kordate aanpak dringend nodig”
Foto: iStock.

Overvallen en aanrandingen: “Kordate aanpak dringend nodig”

Het Vlaams Belang eist van burgemeester en hoofd van de Gentse politie Mathias De Clercq (Open Vld) een “kordate aanpak”. Dit nadat dit weekend een jongerenbende alweer een jongen aanviel en trachtte te bestelen. Het incident komt er na meerdere gelijkaardige aanvallen aan het Zuidpark. Ook de recente golf aan aanrandingen en verkrachtingen in de feestbuurten van Gent baart het Vlaams Belang “zeer ernstige zorgen. Het lijkt wel of De Clercq de greep op onze stad verliest.

Zondag werden alweer een jongen en enkele van zijn vrienden aangevallen en zelfs bedreigd met een mes. Erger kon voorkomen worden, doordat de slachtoffers het op een lopen konden zetten. Voor het Vlaams Belang mag hiermee echter zeker de kous niet af zijn. De partij wil ook dat er aandacht komt voor het toenemend seksueel geweld in de stad.

Meer patrouilles en meer camera’s: zo wil het Vlaams Belang de overlast aan het Zuidpark en de aanrandingen in de feestbuurten aanpakken

“De problemen aan het Zuidpark zijn niet nieuw. Jongerenbendes zaaien er al jaren onrust en overlast – maar ondanks deze vele jaren tijd krijgt het stadsbestuur de situatie maar niet onder controle”, zegt raadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang). “Hun werkwijze blijft steeds dezelfde: ze omsingelen slachtoffers, bedreigen, bespuwen en bestelen ze en regelmatig komt het tot geweld.”

“Nochtans kan De Clercq hier optreden door kordate en intensieve aandacht”, vervolgt Persyn. “De aanwezigheid van een ‘jeugdinspecteur’ is duidelijk niet afdoende. De politie moet er meer patrouilleren en net zoals dat, na onze druk, in de Brugse Poort succesvol is geïntroduceerd, moet er cameratoezicht worden georganiseerd. Dit zal én een afschrikkend effect hebben én ervoor zorgen dat de schuldigen beter kunnen worden vervolgd. Wat dit laatste betreft, lijkt het mij ook nuttig dat De Clercq druk uitoefent bij zijn partijgenoot en justitieminister Vincent Van Quickenborne, opdat deze minderjarige criminelen er niet vanaf geraken met een fopstrafje zoals een opstel schrijven of een klein taakje.”

“Wat mij verder zeer ernstige zorgen baart, zijn de rapporten rond aanrandingen en verkrachtingen”, besluit Persyn. “Vorige maand werd een jonge vrouw van 26 gedrogeerd en verkracht. Haar vriendin kan de incidenten van seksuele intimidatie zelfs niet meer op één hand tellen. Ook wat deze problemen betreft moet de Gentse politie intenser aanwezig zijn. Men moet een risicoanalyse maken van buurten en meer dan een oogje in het zeil houden voor dit soort misdrijven. Tot slot denken we dat ook hier gericht cameratoezicht soelaas kan bieden. Laat ons niet vergeten dat de moordenaar van Julie Van Espen ook dankzij videobeelden is gepakt.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...