Pippi Langkousrel Gent: Vlaams Belang eist namen van leden “Werkgroep Dekolonisering”
Foto: iStock.

Pippi Langkousrel Gent: Vlaams Belang eist namen van leden “Werkgroep Dekolonisering”

Fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang) eist van het Gentse stadsbestuur dat het bekend maakt wie de leden zijn van de werkgroep Dekolonisering’. Die werkgroep bleek de drijvende kracht achter de recente stadsbeslissing om onder meer Pippi Langkous – letterlijk – te bestempelen als racistisch. “Deze organisatie is niet alleen toonaangevend in het stigmatiseren van onze jeugdhelden, het is ook de drijvende kracht achter de discriminatie van autochtonen en de opheffing van het boerkiniverbod. De werkgroep en het stadsbestuur mogen zich niet verbergen achter anonimiteit, want dit extreemlinks activisme raakt elke Gentenaar.” Het Vlaams Belang beroept zich daarbij op de openbaarheid van bestuur.

Wie uit de Gentse bibliotheek het populaire kinderboek Pippi Langkous uitleent, krijgt binnenkort een stickerwaarschuwing voor racisme te zien, zo werd vorige week duidelijk. Het bleek een beslissing van het stadsbestuur op basis van adviezen van de ‘werkgroep Dekolonisering’. Dat participatief traject werd in april 2019 opgestart: VZW Lab stelde een lijst op van 85 mensen met ‘thematische expertise uit de praktijk of op academisch vlak’, die aangeschreven werden. Uiteindelijk werden hiervan een 30-tal mensen weerhouden. Eén derde van de geselecteerde leden behoort tot de Afrikaanse diaspora, zo werd eerder duidelijk.

Ook ideologisch bleek het panel weinig gebalanceerd, zo gaf zelfs het paars-groene stadsbestuur toe. Noord-Zuid-schepen Tine Heyse (Groen) zei zelf dat het rapport dat de werkgroep in november aan het stadsbestuur afleverde “activistisch” en “scherp geformuleerd” is. Een greep uit de radicale voorstellen in het rapport: antiracismetraining voor stadspersoneel en politie (alsof die ambtenaren een natuurlijke neiging hebben om de strafwet te overtreden wat dit betreft), praktijktesten mét sancties, het opheffing van het hoofddoek- en boerkiniverbod, quota voor gekleurde mensen, gratis tolken voor illegalen, het verwijderen van ‘te racistische’ boeken en het labelen van boeken ‘met racistische inslag’, zoals dus Pippi Langkous.

Pippi Langkous gestigmatiseerd en wervingsbeleid scheefgetrokken: “Deze schaduwgroep van 30 links-activisten blijkt de machtigste organisatie in Gent te zijn”

Wie de actualiteit in Gent gevolgd heeft, kan zien dat de werkgroep al heel wat gedaan gekregen heeft in de stad, met als recentste wapenfeit het onterecht labelen van onschuldige literatuur en kinderhelden.“We kregen al de reïntroductie van de boerkini in Gent, De Clercq zijn bestuur gaat vanaf nu allochtonen bevoordelen bij de aanwervingen en Pippi Langkous heeft het racismestigma gekregen”, aldus Deckmyn. “Deze schaduwgroep van 30 links-activisten blijkt de machtigste organisatie in Gent te zijn. De burger heeft recht op hun namen!”

Het Vlaams Belang beroept zich daarbij op de openbaarheid van bestuur. “Een grondrecht van elke burger”, aldus nog Deckmyn. Hij laat verder weten tijdens de eerstvolgende Commissie ‘Milieu, Personeel en Facility Management’ de namen van de werkgroepsleden te zullen eisen van Heyse. “Hun radicale voorstellen hebben immers gevolgen voor elke Gentenaar.”

Het rapport van de werkgroep wordt pas op 10 maart 2021 algemeen voorgelegd aan de gemeenteraad.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...