Specialisten moeten Vleeshuis ‘ontbossen’

Wildgroei tast gevel en voegwerk Vleeshuis aan
Begroeiing op beschermd pand Vleeshuis wordt verwijderd

Specialisten moeten Vleeshuis ‘ontbossen’

De planten en struiken die aan de achterkant van het Groot Vleeshuis groeien, moeten daar door specialisten worden weggehaald. Dat antwoordde schepen Christophe Peeters (Open VLD) op een vraag van Kristina Colen (Vlaams Belang).

Colen ergert zich aan de verwaarloosde aanblik die het Groot Vleeshuis vooral aan die kant geeft: struiken groeien er op de muur, klimop onder de dakpannen. Peeters: ‘Vorig jaar heeft de Groendienst geprobeerd de wildgroei daar te lijf te gaan door de wortels van de beplanting door te snijden. Dat heeft echter niet geholpen. Een deel van de wortels blijkt in de uitgekankerde voegen te zijn gegroeid. Die verwijderen is werk voor specialisten.’ Volgens de schepen zal de verwijdering 18.000 euro kosten. ‘Dan kunnen we meteen ook de voegen herstellen.’ (tod)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden, 16 april 2011

———————————-

Begroeiing op beschermd pand Vleeshuis wordt verwijderd

Het beschermde historisch pand Groot Vleeshuis aan de Groentenmarkt ligt er verloederd bij, vindt Kristina Colen van Vlaams Belang. Vooral de waterkant is volledig begroeid met struiken die onder de dakpannen groeien. En dat terwijl het pand in 1996 nog deels werd gerestaureerd.

“Er groeien struiken op de muur, het keldergat wordt gebruikt als afvaldepot en er groeit klimop onder de dakpannen”, stelt ze vast.

Net nu aan de overkant van het water de Oude Vismijn prachtig gerestaureerd is, is het jammer dat het uitzicht hierdoor ontsierd wordt. De stad is op de hoogte van de situatie.

Wortels

“Vorig jaar al zijn de wortels van de struiken afgeknipt”, zegt schepen van Facility Management Christophe Peeters. “Dat gebeurde in de hoop dat de planten dan vanzelf zouden afsterven. Maar blijkbaar vinden die voeding in de uitgesleten voegen en groeien ze dus gewoon voort. De planten verwijderen overstijgt de mogelijkheden van ons eigen stadspersoneel, dus hebben we offertes van gespecialiseerde firma’s gevraagd.”

18.000 euro

“Het zal ons 18.000 euro kosten, maar we willen de begroeiing zo snel mogelijk weg. De voegen zullen hersteld worden. Ook het keldergat wordt afgesloten om sluikstorten te voorkomen. De volledige restauratie van het beschermde Vleeshuis zal pas na 2012 uitgevoerd worden.” (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi, 19 april 2011

———————————-

Wildgroei tast gevel en voegwerk Vleeshuis aan

Aan de waterkant van het historische Vleeshuis teistert wildgroei de gevel en het voegwerk. Stad Gent zal een privé-firma opdracht geven om de wildgroei te verwijderen en het beschadigde voegwerk te herstellen.

Gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang) zegt dat het beschermde pand er verwaarloosd bij ligt. Zij wijst op de wildgroei op de muur, op een keldergat dat als afvaldepot wordt gebruikt, klimop die tot onder de dakpannen en tot binnen het Vleeshuis groeit. Ze vraagt het stadsbestuur welke maatregelen worden genomen.

De Groendienst sneed vorig jaar de wortels van de planten bij de grond door in de hoop dat ze zouden afsterven, wat niet gebeurde omdat het groen zijn voedingsbodem vindt in de uitgekankerde voegen. Omdat het eigen stadspersoneel de wildgroei niet kan verwijderen, werden offertes gevraagd bij gespecialiseerde firma’s. Er is 18.000 euro nodig om het werk uit te voeren. Dat kan gebeuren na de Gentse Feesten als er een bedrag wordt vastgelegd tijdens de lopende begrotingsbesprekingen. Het keldergat wordt afgesloten zodat sluikstorten onmogelijk wordt.

Het Vleeshuis werd in 1996 gedeeltelijk gerestaureerd. Een nieuwe restauratie zal deze legislatuur niet meer mogelijk zijn. (KVK)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden, 21 april 2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...