Stad Gent maakt €140.000 vrij om 'racistische politie' te onderzoeken: "heksenjacht”
Foto: iStock.

Stad Gent maakt €140.000 vrij om ‘racistische politie’ te onderzoeken: “heksenjacht”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen het nieuwste initiatief van de stad rond zogenaamd ‘etnisch profileren’. Nadat het paars-groene stadsbestuur omwille van beschuldigingen jegens de Gentse politie vanwege racisme en ‘etnisch profileren’ reeds een ‘handelingskader professioneel profileren’ had opgesteld, zal het nu ook twee academici inhuren om dat kader te evalueren. Kostprijs? 140.000 euro. Het onderzoek is een van de 32 aanbevelingen uit het ‘Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme 2020-2025′. “Gans dit plan staat vol met ‘woke’ retoriek en andere onzin, maar nu gaat dit stadsbestuur ook actief een heksenjacht organiseren tegen de eigen politiediensten? Het rapport spreekt zelfs over ‘overpolicing’, terwijl nagenoeg elke Gentenaar weet dat er al jaren ‘underpolicing’ aan de gang is. Dit stadsbestuur verliest volledig de trappers!”

Het onderzoek naar het vermeend structureel racisme bij de Gentse politie en hun zogenaamde daden van ‘etnische profilering’ start in het najaar van 2021. Etnisch profileren is een praktijk waarbij politie sneller bepaalde verdachten tegenhoudt tijdens controles louter omwille van hun etniciteit. Voor het onderzoek wordt 140.000 euro vrijgemaakt uit het budget voor Gelijke Kansen en Welzijn. Het rapport van het onderzoek wordt pas in 2023 verwacht.

“Volste vertrouwen in onze Gentse flikken: dit is een anti-politie-heksenjacht bedoeld om linkse deugdpunten te scoren”

“Ik heb het volste vertrouwen in de deugdelijkheid van onze politiemensen”, reageert Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Onze Gentse flikken gaan niet structureel op zoek naar willekeurige allochtonen om die tegen te houden en te pesten. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat als men op zoek is naar een Tunesische drugsbende van illegalen, zoals recentelijk in de Brugse Poort, men geen oude blanke vrouwtjes tegenhoudt. Uiterlijke kenmerken kunnen deel uitmaken van opsporingen, dat is normaal. Verder is het helaas ook een feit dat er zich meer criminaliteit voordoet binnen de allochtone bevolking, en dan specifiek bij de jongemannen.”

“We verzetten ons dan ook tegen zowel de assumptie dat de Gentse politie zich structureel bezondigt aan ‘ethnic profiling’ als tegen het nutteloze en dure onderzoek dat er rond zal gevoerd worden”, vervolgt Deckmyn. “Er zijn reeds organen zoals Comité I die de politie controleren op onregelmatigheden, waarom is het misdrijf van racisme ernstiger dan pakweg corruptie, fraude of buitensporig geweld dat het een eigen onderzoek verdient? Dit is een heksenjacht om linkse deugdpunten te scoren, volledig passend in de paars-groene ‘woke’ agenda.”

Andere assumpties gemaakt door het stadsbestuur en in ‘handelingskader professioneel profileren’ zoals over ‘overpolicing’ zijn dan weer “te gek om rond te lopen”, klinkt het tot slot. “Vraag het maar aan nagenoeg elke Gentenaar, als er daar een probleem is, zal het veeleer gaan over underpolicing! Te veel agenten moeten op een bureau administratie doen, te weinig agenten kunnen de straat op. En extra agenten op straat werken, dat zagen we in de Brugse Poort en dat zien we in de Blaarmeersen. De heksenjacht moet stoppen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...