Tweede hoofddoekenkwestie in de maak?

Op de gemeenteraad van volgende week dient het Vlaams Belang een voorstel tot motie in, om de hoofddoek ook in Gent in het stedelijk onderwijs te verbieden. Maar de onderwijsschepen ziet geen probleem in Gent.

In het gemeenschapsonderwijs is het voortaan verboden om religieuze symbolen te dragen op school. En het VB wil hetzelfde zien gebeuren in Gent en in alle andere steden en gemeenten. “We gaan daar niet te veel woorden aan vuil maken”, zegt onderwijsschepen Rudy Coddens. “Het probleem stelt zich hier niet en geen enkele directeur is vragende partij. Bovendien heeft het stedelijk onderwijs al sinds 1992 een verbod op hoofddeksels in de klas. Dat is toen ontstaan naar aanleiding van petjes en bandanas, maar het geldt evengoed voor sjaaltjes en hoofddoeken. Op de speelplaats mag het wel, maar of daar nu iemand een muts, een sjaal of een hoofddoek draagt tegen de kou, of om gelijk welke reden, dat maakt niks uit.” Ook voor de leerkrachten stelt zich volgens Coddens geen probleem.

Neutraal

“Hier geldt dezelfde regel als in het gemeenschapsonderwijs. Leerkrachten moeten neutraal zijn. Alleen in de levensbeschouwelijke lessen mogen religieuze symbolen gedragen worden.” Volgens Coddens sluit coalitiepartner Open Vld zich aan bij deze visie. In dat geval is er dus geen tweede ‘hoofddoekenkwestie’ in de maak. Maar volgens Francis Van den Eynde van het VB kopt het verhaal van Coddens niet. “Er staat niks over hoofddeksels in het reglement”, beweert hij.(VDS)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...