Vlaams Belang start petitie tegen gedeeltelijke afbraak Gravensteen
Foto: iStock en Vlaams Belang.

Vlaams Belang dringt aan op oplossing voor Gravensteen

Eind april werd bekend dat het agentschap Onroerend Erfgoed ook in de nieuwe plannen van het Gentse stadsbestuur voor het Gravensteen graten ziet. Het agentschap verwijst bovendien expliciet naar de plannen van actiegroep SOS Gravensteen waar geen rekening mee werd gehouden. Gemeenteraadslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) eist opheldering van bevoegd Gents schepen Sami Souguir (Open Vld): “We willen dat er zo snel mogelijk een plan op tafel wordt gelegd dat de erfgoedwaarde van ons beminde Gravensteen in ere houdt.”

De oorspronkelijke plannen van het stadsbestuur om het Gravensteen toegankelijker te maken voor mensen met een fysieke beperking zorgden voor heel wat beroering. Zo zou er een modern paviljoen gebouwd worden tegen de historische burcht en een hoge liftkoker het Gravensteen ontsieren. Vanwege het felle protest vanwege verschillende actiegroepen en het Vlaams Belang kwam men met een ‘alternatief’ op de proppen: het paviljoen zou verplaatst worden naar achter de tramhalte in de Geldmunt.

“Of het schepencollege moet beslissen dat het hele project op de schop gaat, of men luistert eindelijk naar de bezorgde Gentenaars en actievoerders en zorgt voor een project dat ons historisch erfgoed respecteert”

Maar ook die plannen stuiten op verzet. Het agentschap Onroerend Erfgoed stelt zich vragen bij het feit dat het onthaalpaviljoen zou uitmonden in de ondergrondse stallingen van het Gravensteen, een van de oudste delen van het gebouw. “Als het agentschap voet bij stuk houdt, heeft het stadsbestuur nu eigenlijk slechts twee keuzes”, stelt Blancquaert. “Of het schepencollege moet beslissen dat het hele project op de schop gaat, of men luistert eindelijk naar de bezorgde Gentenaars en actievoerders en zorgt voor een project dat ons historisch erfgoed respecteert.”

Het Gentse gemeenteraadslid wijst er ook op dat er al heel wat subsidies en tijd aan het project verloren zijn gegaan: “Er werd maar liefst 200.000 euro uitgetrokken om nieuwe plannen te laten maken, maar die blijken dus nauwelijks beter te zijn dan de vorige. En dat terwijl de schuldenput van de stad steeds groter wordt.” Volgens Blancquaert wordt het dan ook dringend tijd dat het stadsbestuur de knoop doorhakt en een beslissing neemt die geen vernielingen aan het Gravensteen aanbrengt. Ze voelt daarom deze avond schepen Souguir aan de tand in de bevoegde gemeenteraadscommissie. “We willen dat er geluisterd wordt naar de Gentenaar en die wil zijn erfgoed in ere houden!”, besluit het Gentse gemeenteraadslid.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...