Vlaams Belang eist plan van aanpak rond rellen Overpoort
Foto: Wikimedia - Demeester.

Vlaams Belang eist plan van aanpak rond rellen Overpoort

Het Vlaams Belang klaagt de “gebrekkig proactieve veiligheidsaanpak” aan van Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). De Vlaams-nationalistische partij beweert dat de zware rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in en rond de Gentse Overpoort zowel te verwachten als te voorkomen waren. “Waarom is hier niet adequaat op geanticipeerd?”

Vrijdagnacht zijn flinke rellen ontstaan met Brusselse en Noord-Franse allochtone relschoppers, alsook met een groep Nederlanders. Dat die rellen konden ontstaan was te verwachten. Uitbaters van bepaalde zaken aan de Overpoort hadden aangekondigd dat ze er privéfeestjes gingen organiseren. Volgens de huidige coronaregels kunnen zo’n feestjes als er minder dan 200 personen aanwezig zijn, en dit enkel met private uitnodiging.

Rellen Overpoort: “Waarom was politie onvoldoende voorbereid?”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vrijdagavond een 200-tal fuifbeesten aanwezig waren voor onder meer een rapconcert. Wat wel verwonderlijk was, stelt Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang), is dat de politie blijkbaar niet voldoende voorbereid was op mogelijke problemen. Uiteindelijk bleken een honderdtal allochtone relschoppers te zijn afgezakt naar Gent om er keet te schoppen. De enkele politieagenten die aan de Overpoort aanwezig waren, konden dit duidelijk niet de baas.

De korpschef verklaarde ondertussen reeds dat er ‘lessen zullen worden getrokken’ uit deze rellen, want van een veiligheidsplan rond deze private feestjes was geen sprake. Er was louter een plan om bij het begin van het academiejaar de terugkomst van de studenten aan de Overpoort in goede banen te leiden. “Dit soort privéfeestjes zijn nochtans uitvoerig in het nieuws geweest”, aldus Deckmyn. “Volgt de burgemeester het nieuws soms niet? Is hij niet op de hoogte van de coronaregels die hij zelf in Gent moet afdwingen en opvolgen?”

Deckmyn wil dan ook maandagavond, bij hoogdringendheid, hieromtrent burgemeester De Clercq ondervragen tijdens de commissie Algemene Zaken. “Dit soort problemen stelt zich tevens niet enkel rond private feestjes”, besluit Deckmyn. “Het is verre van de eerste keer dat er zich problemen voordoen aan de Overpoort. Er is dringend nood aan een plan van aanpak.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...