Vlaams Belang Gent voert actie tegen hoge brandstofprijzen

De Gentse afdeling van het Vlaams Belang voerde vandaag een actie aan het Gabriëls-tankstation in de Afrikalaan uit protest tegen de torenhoge brandstofprijzen. “Wat we vandaag aan de pomp betalen is onhoudbaar”, zegt voorzitter Jonas Naeyaert, “de overheid kan en moet ingrijpen om tanken weer betaalbaar te maken, want bijna de helft van de brandstofprijzen bestaat uit belastingen en paars-groen ondernam hiertegen louter tijdelijke maatregelen.”

Tijdens het spitsuur dinsdagavond verzamelde het Gentse Vlaams Belang aan het tankstation van Gabriëls in de Afrikalaan. De partij deelde flyers uit aan pendelaars en riep met een groot spandoek voorbijrijdende bestuurders op te claxonneren voor betaalbaar tanken. Een oproep die heel wat bestuurders enthousiast beantwoordden. Dat laatste hoeft volgens Naeyaert niet te verbazen: “de mensen lijden al maanden onder de hoge brandstofprijzen en het energieakkoord van de federale Vivaldi-regering heeft daar amper iets aan veranderd.”

“Van elke twee euro die we voor een liter brandstof aan de pomp betalen, gaat er bijna één euro naar de overheid”

Volgens het Vlaams Belang kan de overheid wel degelijk het verschil maken, maar zijn de huidige toegevingen fel ontoereikend. “Van elke twee euro die we voor een liter brandstof aan de pomp betalen, ging er tot in maart één euro naar de overheid”, zegt de Gentse Vlaams Belang-voorzitter. “Met het fameuze ‘energieakkoord’ van de federale regering geeft de staat daarvan amper 17 eurocent terug aan de mensen.” De partij vindt dit fel tekortkomen en wijst erop dat de overheid door de hoge brandstofprijzen enorme meerinkomsten heeft gegenereerd en roept op die extra inkomsten integraal terug te laten vloeien naar de bevolking.

“We stellen drie concrete maatregelen voor om tanken weer betaalbaar te maken.”, besluit Naeyaert. “Eerst en vooral moet de btw op brandstof naar 6%, want het is geen luxeproduct. Ten tweede moeten de accijnzen niet met 17 cent naar beneden, maar naar het door de EU toegelaten minimum. Dat is goed voor een vermindering van meer dan 25 cent. En ten derde willen we een tijdelijke plafondprijs invoeren van €1,60, de prijs van voor de crisis.”

De actie van Vlaams Belang Gent kadert in een bredere nationale campagne voor ‘betaalbaar tanken’ die eind maart werd gelanceerd in Wommelgem door Tom Van Grieken. De partij heeft tevens een petitie op poten gezet, die te vinden is op betaalbaartanken.be.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...