Vlaams Belang protesteert tegen “uitverkoop sociale woningen” bij Volkshaard
Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang protesteert tegen “uitverkoop sociale woningen” bij Volkshaard

Vlaams Belang protesteert tegen “uitverkoop sociale woningen” bij Volkshaard

Zondag organiseerde het Vlaams Belang een manifestatie en ‘solidariteitsbrunch’ in het Meulestedepark om de buurtbewoners een hart onder de riem te steken. De sociale woonblokken Klipper en Karveel dreigen immers het slachtoffer te worden van een uitverkoop door huisvestingsmaatschappij Volkshaard. In totaal zijn er 3.500 sociale woningen bedreigd. Dat is het gevolg van de fusie tussen de verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen die de Vlaamse regering doorduwt. Het Gentse stadsbestuur wil de sociale woningen zelf niet overnemen wegens te duur. “Onaanvaardbaar”, vindt het Vlaams Belang. “Heel wat van deze mensen staan van de ene dag op de andere in de kou en weten niet waar ze gaan terechtkomen. Bovendien is de potentiële privatisering van deze woonblokken een zoveelste klap voor de reeds krappe sociale woonmarkt.” De partij eist dat de stad met een oplossing over de streep komt en dat wordt voorkomen dat de blokken van de sociale woningmarkt verdwijnen. 

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) besliste vorig jaar uitvoering te geven aan een passage uit het regeerakkoord die stelt dat er in de wirwar van sociale huisvestingsmaatschappijen maar één speler per gemeente meer actief mag zijn. Dat zorgt voor tragische neveneffecten, getuige de situatie in de Gentse Marseillestraat waar de coöperatieve vennootschap Volkshaard een mogelijke uitverkoop plant van de sociale appartementen op de privémarkt. Volkshaard wil haar activiteiten terugplooien op de Gentse randgemeenten en zal geen deel uitmaken van de eengemaakte Gentse maatschappij.

Het Gentse Vlaams Belang organiseerde daarom zondag in het Meulestedepark (tussen de Meulesteedsesteenweg en de Marseillestraat) een gratis solidariteitsbrunch om de bewoners die het slachtoffer dreigen te worden van de uitverkoop een hart onder de riem te steken. Het initiatief ging gepaard met toespraken van Gents fractieleider Johan Deckmyn en buurtbewoner Armand ‘Manse’ Beine.

Volkshaard weg? “Een uitverkoop van onze sociale woningen valt op geen enkele manier te verantwoorden”

“Het is de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur om ervoor te zorgen dat het niet zo ver komt en dat niemand uit de boot valt”, vulde ook Deckmyn aan. “Volgens de Gentse schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) zou het de stad te veel kosten om de woningen over te kopen. Ondertussen heeft het stadsbestuur wel miljoenen euro’s aan subsidies veil voor dekoloniseringstrajecten en allerlei linkse ngo’s, kan het een woning aankopen om illegalen in onder te brengen en een peperduur diversiteitsbeleid voeren. Dit bestuur heeft duidelijk de verkeerde prioriteiten. Wij laten onze mensen niet in de kou staan en zeggen luid en duidelijk: eerst onze mensen!” Buurtbewoner Manse liet weten “blij te zijn dat het Vlaams Belang aandacht trekt voor de in de steek gelaten bewoners”.

Kersvers voorzitter Jonas Naeyaert moest helaas verstek geven wegens een coronabesmetting. “De resterende bewoners dreigen nu in de kou te komen staan, want net zoals bij de Sint-Bernadettewijk is het onduidelijk waar ze naartoe moeten”, liet Naeyaert echter weten in een reactie. “De situatie dreigt ook een streep door de rekening te zijn van de 13.000 gezinnen die momenteel op een wachtlijst staan in Gent. Want Volkshaard zegt dan wel niets te willen verkopen op de private markt, maar als stad Gent niet hun vraagprijs betaalt, dreigt net dat te gebeuren. En als deze blokken en de andere sociale woonsten van Volkshaard van de sociale woningmarkt verdwijnen, wordt de al krappe sociale woonsituatie in Gent vele malen nijpender. Een uitverkoop van onze sociale woningen valt dus op geen enkele manier te verantwoorden.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...