Vlaams Belang verzet zich tegen intrekking tweede bewonerskaart
Foto: iStock. Vlaams Belang verzet zich tegen intrekking tweede bewonerskaart

Vlaams Belang verzet zich tegen intrekking tweede bewonerskaart

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de geplande intrekking van de tweede bewonerskaart voor gezinnen die in Gent wonen en twee wagens hebben. “Dat – mede door ons verzet en sensibilisering – de uitbreiding van de LEZ er nu niet komt, is een goeie zaak”, laat raadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang) optekenen, “maar het paars-groene stadsbestuur slaagt er toch in om de sfeer verschrikkelijk te bederven. Het is duidelijk dat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) deze gezinnen de stad uit willen jagen, maar voor ons is dat geen optie. Tweeverdienersgezinnen zijn de ruggengraat van dit land en van deze stad!” De partij noemt het plan tevens discriminatoir, gezien alleenstaanden wel per persoon een bewonerskaart kunnen blijven krijgen.

Het Vlaams Belang toont zich voorzichtig tevreden met het uitblijven van een nieuwe LEZ-uitbreiding. De partij heeft altijd – en als enige partij rechtlijnig – aangehouden dat er geen draagvlak was voor dit plan bij de Gentenaren. Zelfs binnen de meerderheid was ondanks het oorspronkelijke bestuursakkoord de consensus verdwenen nadat Vooruit (net als de PVDA) van positie wisselde. het Vlaams Belang tekent echter verzet aan tegen de uitfasering van de tweede bewonerskaart voor gezinnen.

Binnenkort geen tweede bewonerskaart voor gezinnen: “Van belastingpartij Open Vld konden we deze extra last voor gezinnen nog verwachten, maar dat zelfverklaarde gezinspartij CD&V hierin mee gaat, is onbegrijpelijk”

“De studie was glashelder”, reageert Persyn. “Een verdere uitbreiding heeft nagenoeg geen nut inzake luchtzuiverheid. De door de stad bestelde studie gaat zelfs nog verder door te stellen dat de bijna-halvering van de Euro 5-dieselwagens door de LEZ slechts 3 jaar vroeger zal bereikt worden – in 2025 in plaats van in 2028. Moesten en moeten bezoekers en de Gentenaars – en dan vooral de kansarme inwoners die met een oudere wagen in de LEZ-wonen – al deze offers brengen voor zo’n klein resultaat? Potsierlijk.”

“Het voornaamste is echter dat er na de studie is beslist om geen verdere LEZ-uitbreiding meer in te voeren”, besluit Persyn. “Al is het nog maar de vraag in hoeverre dat door de studie komt en niet door het bochtenwerk van Vooruit dat eerst voor extra LEZ-regels was en zich dan bedacht omdat ze onze sociale adem in hun kille nek voelden. Het hele gegeven laat echter om meer redenen een wrange nasmaak achter. Binnenkort moeten gezinnen met twee wagens zich blauw betalen – enkel omdat ze samen wonen. Dit is onaanvaardbare discriminatie. Waarom zouden alleenstaanden wel per inwoner een bewonerskaart kunnen krijgen, en gezinnen niet? Van belastingpartij Open Vld konden we dit nog verwachten, maar dat zelfverklaarde gezinspartij CD&V hierin mee gaat? Onbegrijpelijk. We gaan ons met hand en tand verzetten tegen deze zoveelste en discriminatoire pestmaatregel.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...