Overvallen en aanrandingen: “Kordate aanpak dringend nodig”
Foto: iStock.

Vlaams Belang wil actieplan tegen verkrachtingsgolf Gent

Het Gentse Vlaams Belang veroordeelt het falen van het stadsbestuur om de veiligheid van alle Gentenaars te garanderen. Maandag werd bekend dat er mogelijk alweer een vrouw het slachtoffer werd van een verkrachting in Gent. Het is het zoveelste voorval in enkele maanden tijd. “Het wordt tijd dat het Gentse stadsbestuur deze situatie eindelijk serieus neemt en met een echt actieplan komt”, reageert de Gentse fractieleider van het Vlaams Belang Johan Deckmyn.

Maandag zou een verkrachte vrouw aangetroffen zijn door een buschauffeur van De Lijn achter het Gent-Dampoort-station. Het parket wil voorlopig geen commentaar geven, maar het is duidelijk dat het aantal vrouwen dat slachtoffer wordt van gewelddaden en verkrachting toeneemt in Gent. “Dit is het zoveelste bericht over een verkrachting in onze stad”, reageert Deckmyn. “Eind oktober werd nog een meisje gedrogeerd en verkracht in het centrum en iedereen herinnert zich nog de gruwelijke groepsaanranding van een 14-jarig meisje op de Westerbegraafplaats.”

“In totaal worden er in ons land jaarlijks 4.000 verkrachtingen aangegeven bij de politie”, zegt de Gentse fractieleider. “En dat is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg: niet elke verkrachting wordt aangegeven en aanrandingen worden in dat cijfer zelfs niet meegerekend.”

“Heel wat jonge Gentse vrouwen hebben het gevoel dat ze niet meer veilig zijn wanneer ze zich ‘s avonds op straat bevinden, zelfs al zijn ze niet alleen”

Het Vlaams Belang roept het Gentse stadsbestuur op om de problematiek eindelijk serieus te nemen. Eindvorig jaar noopte het stijgend aantal verkrachtingen burgemeester Matthias De Clercq (Open Vld) nog tot het oprichten van een taskforce en schepen Sofie Bracke (Open Vld) bevoegd voor horeca en het uitgaansleven erkende dat er een probleem is. “Maar de concrete resultaten blijven uit”, repliceert Deckmyn, “want heel wat jonge Gentse vrouwen hebben het gevoel dat ze niet meer veilig zijn wanneer ze zich ‘s avonds op straat bevinden, zelfs al zijn ze niet alleen.”

Deckmyn roept het stadsbestuur daarom op om met een echt actieplan voor de boeg te komen. “We willen dat er meer wordt ingezet op zowel omstanderstraining als meer blauw op straat. Niet alleen moet horecapersoneel weten wat ze moet doen als zich een mogelijk verdachte situatie voordoet”, stelt hij, “maar vooral moet er in uitgaansbuurten en in parken in de buurt van uitgaansbuurten ingezet worden op regelmatige politiecontroles. Ook cameratoezicht kan hier een rol spelen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...