Gentse gemeenteraad stemt VB-voorstel tegen sociale woonfraude weg
Foto: iStock.

Vlaams Belang wil onderzoek naar financiële problemen WoninGent

De Gentse afdeling van het Vlaams Belang vraagt het stadsbestuur om een onderzoek te verrichten naar de financiële problemen bij sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. De maatschappij kondigde al aan dat er een saneringsoperatie in de steigers zal gezet worden om zo 2 miljoen euro te vinden. “Het is niet de eerste keer dat er ons berichten bereiken over financiële problemen bij WoninGent en we hebben nog nooit een concreet saneringsplan gezien”, reageert Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Onze sociale huisvestingsmaatschappij begint stilaan een schandvlek in Vlaanderen te worden.” Deckmyn zal het stadsbestuur interpelleren over de problemen.

Het is geen nieuws dat de Gentse sociale woonmaatschappij met financiële problemen kampt. In 2020 ging WoninGent zo’n 4 miljoen euro in het rood. De cijfers voor 2021 dreigen de situatie nog problematischer te maken. Dat lijkt ook voorzitter Marc Heughebaert toe te geven. Ook de christelijke vakbond ACV stipte onlangs aan dat tussen 2017 en 2020 het overdraagbaar verlies is gestegen van 32 naar 60 miljoen euro. Er werd daarom een saneringsplan aangekondigd dat de maatschappij weer in gezond financieel vaarwater zou moeten leiden. “Dat is dringend nodig”, reageert Deckmyn, “want WoninGent zal met de geplande fusie van de sociale woonmaatschappijen het hele Gentse sociale woonnet beheren en moet dus gezond zijn.”

“Tegelijkertijd staan er meer dan 1.000 sociale woningen leeg. Dit neigt naar wanbeleid en is onaanvaardbaar”

De Gentse fractieleider wijst er weliswaar op dat er nog geen concreet saneringsplan naar voor werd geschoven. “Er werd enkel een aanwervingsstop afgekondigd, maar we weten nu al dat dit onvoldoende zal zijn. Het huidige personeel mag trouwens niet de dupe zijn van het financieel wanbeleid van de afgelopen jaren.” Het Gentse Vlaams Belang vraagt daarom om een grondig onderzoek naar waar de problemen zich situeren en het opstellen van een diepgaand saneringsplan.

“Er staan in Gent zo’n 13.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Tegelijkertijd staan er meer dan 1.000 sociale woningen leeg. Dit neigt naar wanbeleid en is onaanvaardbaar”, vervolgt Deckmyn. “Er moeten niet alleen dringend sociale woningen bijkomen in Gent, maar het potentieel van de bestaande woningen moet ook ten volle benut worden. De sociale huisvestingsmaatschappij loopt zo trouwens ook inkomsten mis, wat bijdraagt aan het probleem.” Het Vlaams Belang kondigde aan een interpellatie ingediend te hebben om het stadsbestuur aan de tand te voelen over de problemen bij WoninGent.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...