Vlaams Belang wil oplossing voor sociale huurders Volkshaard en organiseert Solidariteitsbrunch

Het Vlaams Belang organiseert een gratis solidariteitsbrunch in het Meulestedepark aanstaande zondagvoormiddag vanaf 10u00. De partij dringt namelijk aan op een spoedige oplossing voor de duizenden sociale huurders die in onzekerheid leven in Gent. Verschillende Vlaamse steden dreigen geconfronteerd te worden met de uitverkoop van duizenden sociale woningen naar aanleiding van de plannen van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) om te streven naar eengemaakte sociale woonmaatschappijen. In Gent zijn 3.500 sociale woningen van sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard in gevaar. “Wij zullen nooit aanvaarden dat er op de kap van onze Vlaamse sociale huurders politieke spelletjes gespeeld worden”, zei Vlaams volksvertegenwoordiger Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) woensdag in de plenaire zitting in het Vlaams Parlement.

Blancquaert kaartte vandaag het probleem rond de verkoop van duizenden sociale woningen aan in het Vlaams Parlement. “Minister Diependaele moet een oplossing aanbieden”, stelt ze, “Door nu al te dreigen met gerechtelijke stappen nog alvorens de dialoog aan te gaan, zal de spanning alleen nog maar oplopen. Volkshaard zegt nu al dat ze niet terugkomen op hun beslissing en dat de juristen klaar staan”. Volgens het Vlaams Parlementslid dreigt dan ook een sociale catastrofe: “De lont in het sociale huisvestingskruidvat brandt opnieuw. Ondertussen staan de wachtlijsten in Vlaanderen bomvol. De politieke spelletjes, die nu op de kap van onze Vlaamse sociale huurders gespeeld worden, moeten stoppen.”

“Het Gentse Vlaams Belang organiseert aanstaande zondag (6 februari) een gratis solidariteitsbrunch in het Meulestedepark tegen de uitverkoop van de sociale woningen van Volkshaard.”

De oorzaak is duidelijk. Diependaele heeft in het begin van deze legislatuur aangekondigd dat hij de sociale huisvestingssector wou ‘vereenvoudigen’ door het invoeren van slechts één actieve woonmaatschappij per gemeente. Die fusies zijn nu volop aan de gang. “Maar deze fusies mogen absoluut niet leiden tot een uitverkoop van sociale huurwoningen”, aldus Blancquaert. “Wij vragen aan minister Diependaele dat hij zich actief mengt in dit dossier en samenzit met de betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen opdat er geen enkele sociale woning verdwijnt.” Het Vlaams Parlementslid vreest ook dat de operatie een nefaste invloed zal hebben op de wachtlijsten voor sociale woningen in Vlaanderen. In Vlaanderen stonden er in 2020 nog bijna 170.000 gezinnen op de wachtlijst, in Gent gaat het om 13.000 gezinnen. Elke sociale woning die in deze context verdwijnt, is er uiteraard één te veel.

Johan Deckmyn, Vlaams Parlementslid en fractieleider van de Vlaams Belang-fractie in de Gentse gemeenteraad, treedt zijn collega bij. “Reeds in oktober vorig jaar moest er een alarm afgegaan zijn. Volkshaard kondigde toen de verkoop aan van twee woonblokken in Gent, namelijk Karveel en Klipper op Meulestede, omdat de renovatie zogenaamd te duur uitviel. Dat was reeds de start van de verkoop van hun patrimonium.” Het Gentse Vlaams Belang zal aanstaande zondag (6 februari) vanaf 10u dan ook een gratis solidariteitsbrunch organiseren in het Meulestedepark tegen de uitverkoop van de sociale woningen van Volkshaard. “We willen zo de mensen uit deze buurt alvast een hart onder de riem steken en samen met hen strijden om hun sociale woning in hun buurt te kunnen behouden”, besluiten Deckmyn en Blancquaert.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...